Έπαυλη Χρυσάνθεμο
Περιγραφή
Η κεντρική είσοδος με την ευρύχωρη σάλα οδηγεί στο πίσω μέρος της κατοικίας. Εκεί υπάρχει στα αριστερά δεύτερος μεγάλος χώρος, με προγενέστερη χρήση τραπεζαρίας και στα δεξιά, το κλιμακοστάσιο και βοηθητικοί χώροι. Στο χώρο του κλιμακοστασίου υπάρχει και δεύτερη είσοδος με εξωτερική σκάλα, για την εξυπηρέτηση του βοηθητικού προσωπικού. Στον όροφο, η κάτοψη είναι παρόμοια με μια μικρή σάλα από την οποία πραγματοποιείται η είσοδος σε δύο μεγάλους χώρους (κάποτε υπνοδωμάτια). Το ημιυπόγειο, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, φιλοξενούσε αποθηκευτικούς χώρους, χώρους εργασίας για την υπηρεσία του σπιτιού, όπως για παράδειγμα το πλυσταριό, και τα υπνοδωμάτια της υπηρεσίας.
Χαρακτηριστικά
- Έτος: 1890
- Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά: Στέγη Βάση Αέτωμα Εξώστες Υπόλοιπο κτίριο
- Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Κουφώματα Γείσα Συμμετρία
Κατασκευή
Η εξωτερική τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από λιθοδομή, ενώ οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από οπτοπλινθοδομή. Ο φέρων οργανισμός πλην της τοιχοποιίας περιλαμβάνει και πεσσούς. Τα κονιάματα δόμησης και τα επιχρίσματα αποτελούνται από ασβεστοκονίαμα. Όλα τα δάπεδα της κατοικίας είναι μαρμάρινα, λευκού χρώματος με ένθετους ρόμβους από μαύρο μάρμαρο, ενώ οι οροφές επιχρισμένες με περιμετρικές γύψινες κορνίζες. Η σκάλα που οδηγεί στους ορόφους είναι επίσης μαρμάρινη με μεταλλικό κιγκλίδωμα και ξύλινη κουπαστή.
Ιστορία
Η Έπαυλις “Χρυσάνθεμο” βρίσκεται στην συμβολή των οδών Όθωνος και Τατοΐου και συγκεκριμένα στον αριθμό 21 της οδού Τατοΐου. Το συγκεκριμένο κτίριο απεικονίζεται σε πολλές cartes postales της εποχής, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή αρχιτεκτονική και αισθητική αξία τόσο του κτιρίου όσο και του αξιόλογου κήπου του. Το 1890 ολοκληρώνεται η ανέγερση του “Χρυσάνθεμου”, με πρώτο ιδιοκτήτη τον Ιωάννη Π. Λάμπρου. Εικάζεται, χωρίς να επαληθεύεται, η συγγένεια του πρώτου ιδιοκτήτη με την οικογένεια του ιστοριοδίφη - νομισματολόγου Παύλου Ι. Λάμπρου, και του γιου του Πρωθυπουργού Σπυρίδωνος Λάμπρου. Από το 1918 η έπαυλη αποτελεί ιδιοκτησία του στρατηγού Νικόλαου Τρικούπη, ηγετική μορφή της Μικρασιατικής εκστρατείας, ενώ από το 1950 και για μία δεκαετία το κτίριο στέγαζε νευρολογική κλινική, όπως και πολλά άλλα νεοκλασικά κτίρια την ίδια εποχή. Σταδιακά από το 1960 και μετά το “Χρυσάνθεμο” εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε σε μεγάλο βαθμό αφού του αφαιρέθηκαν όλα τα διακοσμητικά στοιχεία, εκτός από αυτά που ήταν σε ασφαλή σημεία του κτιρίου.
Εξερευνήστε το αρχοντικό
Εκμεταλλευτείτε τις 3D περιηγήσεις και τις εικόνες
Εξερευνήστε το εσωτερικό ή εξωτερικό του αρχοντικού με τις 3D περιηγήσεις και τις εικόνες που έχουμε συλλέξει για εσάς.
Που βρίσκεται το αρχοντικό
Τατοίου 21 και Όθωνος
Μοιραστείτε στα κοινωνικά δίκτυα