Βίλα Χρυσώτη

Αποθήκευση

Περιγραφή

Η σύνθεση της Έπαυλης Χρυσώτη είναι φανερά κανονική και ορθογωνική. Χαρακτηρίζεται από αυστηρή συμμετρία ως προς την κάτοψή της και κατά τους δύο άξονες. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται επί της οδού Κηφισίας, αφού πρώτα περάσει ο επισκέπτης από μια στοά που διαμορφώνεται στη πρόσοψη. Ο ίδιος χειρισμός υπάρχει και στη δυτική όψη της οδού Πεσμαζόγλου, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει είσοδος σε αυτή την πλευρά, αλλά μόνο ανοίγματα. 

Οι σχέσεις των χώρων από το χωλ προς το εσωτερικό δεν είναι επιτυχημένες. Το μεγάλο εμβαδό της κάτοψης αλλά και το ύψος του κτιρίου αναγκάζει τη διάσπαση του χώρου σε μικρότερους, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τοιχοποιίες στατικά.

Εισερχόμενος κανείς από την κεντρική είσοδο ο πρώτος χώρος που συναντά είναι η αίθουσα υποδοχής. Σε άμεση γειτνίαση με το χωλ της εισόδου και δυτικά βρίσκεται η κεντρική σάλα της οικίας, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο χώρο του σπιτιού. Στην συνέχεια, αν κινηθεί κανείς πιο βόρεια, συναντά άλλους τρεις επιμέρους χώρους, ίσως δύο καθιστικά και ένα γραφείο. Ανάμεσα στο χωλ και την σάλα παρεμβάλλεται ένας διάδρομος. Ο χώρος δυτικά της κεντρικής σάλας είναι το παρασκευαστήριο. Δυτικά της αίθουσας υποδοχής βρίσκεται το κεντρικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο. Ανάμεσα στο κεντρικό κλιμακοστάσιο και στην κουζίνας βρίσκεται η τραπεζαρία. 

Στον πρώτο όροφο η διάταξη είναι ίδια με του ισογείου. Από το κλιμακοστάσιο βρισκόμαστε σε έναν κεντρικό διάδρομο που διανέμει την κίνηση στα έξι υπνοδωμάτια. Στον ίδιο χώρο με την τραπεζαρία του ισογείου υπάρχουν δύο λουτρά στον όροφο. Δίπλα ακριβώς στα λουτρά υπάρχει ένα δευτερεύον κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο δεύτερο όροφο. Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν άλλα δύο δωμάτια.

Το κτήριο έχει αποκασταθεί  εσωτερικά  και  εξωτερικά. Η όψη του μετά την αποκατάσταση, λόγω του επιχρίσματος που χρησιμοποιήθηκε, κανει το κτήριο να μοιάζει εντελώς καινούργιο.

Χαρακτηριστικά

  • Έτος: 1910
  • Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά: Εξώστες Πύργος Στέγη Υπόλοιπο κτίριο
  • Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Γείσα Συμμετρία Κουφώματα Καμάρες

Κατασκευή

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από λιθοδομή. Η τοιχοποιία είναι ιδιαίτερα πλατιά, προκειμένου να φέρει το μεγάλο οίκημα, ιδίως περιμετρικά και στα σημεία που το κτίριο γίνεται τριώροφο. Πιθανολογούμε ότι η εσωτερική τοιχοποιία αποτελείται από συμπαγείς οπτόπλινθους και ο οριζόντιος φέρων οργανισμός από ξύλινα στοιχεία. Τα κονιάματα δόμησης και τα επιχρίσματα αποτελούνται από ασβεστοκονίαμα. Το κιγκλίδωμα του κεντρικού εξώστη αποτελείται από περίτεχνα χυτοσιδηρά στοιχεία με μορφές μυθικών όντων (γρύπες).

Ιστορία

Στην συμβολή της οδού Κηφισίας στον αριθμό 299 με την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, στο Φάρο της Κηφισιάς, βρίσκεται η Έπαυλη Χρυσώτη. Αυτή η εντυπωσιακή φρουριακή σύνθεση χτίστηκε ως εξοχική κατοικία για την οικογένεια Χρυσώτη την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα (ολοκληρώθηκε περίπου το 1910).

Βίλα Χρυσώτη

Εξερευνήστε το αρχοντικό

Εκμεταλλευτείτε τις 3D περιηγήσεις και τις εικόνες

Εξερευνήστε το εσωτερικό ή εξωτερικό του αρχοντικού με τις 3D περιηγήσεις και τις εικόνες που έχουμε συλλέξει για εσάς.

Που βρίσκεται το αρχοντικό

Κηφισίας 229

Είστε σίγουρος;

Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Eius aliquam laudantium explicabo pariatur iste dolorem animi vitae error totam. At sapiente aliquam accusamus facere veritatis.