Βίλα Κουτούπη

Αποθήκευση

Περιγραφή

Η βίλα Κουτούπη είναι μια προαστιακού τύπου εξοχική κατοικία των αρχών του 20ου αιώνα, με έντονο το φρουριακό στοιχείο. Ως «έπαυλις» φέρει τα κατάλοιπα ενός όψιμου Ευρωπαϊκού ιστορισμού, ανάμεικτα με τοπικιστικά και εκλεκτικιστικά στοιχεία. Είναι ένα διώροφο κτίριο, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Η κάτοψη του είναι ορθογωνική, με μόνη εξαίρεση τον κυκλικό πύργο. 

Η είσοδος του κτηρίου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του, όπου ανεβαίνει κανείς τρία σκαλιά για να βρεθεί στον εξώστη του ισογείου. Αφού διαβεί κανείς την στεγασμένη είσοδο, περνά στο εσωτερικό του σπιτιού, στο κεντρικό χωλ. Μέσω αυτού του χωλ διοχετεύεται η κίνηση στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Στα δεξιά του χωλ, βρίσκεται η σάλα και το γραφείο του Θαλή Κουτούπη και αριστερά η κουζίνα, η τραπεζαρία, ένα ακόμη καθιστικό και οι χώροι υγιεινής. Στο βάθος του χωλ βρίσκεται ο ημικυλινδρικός όγκος όπου φιλοξενείται το κλιμακοστάσιο. 

Ανεβαίνοντας από το κλιμακοστάσιο στον όροφο βρισκόμαστε σε ένα διάδρομο κίνησης που αντιστοιχεί στο χωλ του ισογείου. Στις ίδιες θέσεις με τους χώρους του ισογείου συναντάμε τα πέντε υπνοδωμάτια του ορόφου και τους χώρους υγιεινής.

Τέλος, το υπόγειο του κτιρίου φιλοξενεί βοηθητικές χρήσεις, αποθηκευτικούς χώρους και τα υπνοδωμάτια του υπηρετικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικά

  • Έτος: 1910
  • Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά: Εξώστες Βάση Υπόλοιπο κτίριο Πύργος
  • Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Καμάρες Κουφώματα Γείσα

Κατασκευή

Φαίνεται έντονα η τάση για χρήση νέων για την εποχή υλικών από βιοτεχνίες ή μικρές βιομηχανίες που λειτουργούν στην περιοχή (πρώιμη προκατασκευή δομικών στοιχείων, κεραμοποιία, κλπ.). Στον συγκεκριμένο πύργο συναντάμε το σημαντικό στοιχείο ενός προκατασκευασμένου λιθοσώματος με καλούπι ώστε να δίνεται η εντύπωση της λαξευτής τοιχοποιίας. Η τεχνοτροπία αυτή χρησιμοποιείται με πολύ έντεχνο τρόπο ώστε να δίνει μια ενιαία εικόνα. Η εσωτερική τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από συμπαγή πλινθοδομή, μονή ή διπλή, ανάλογα αν είναι φέρουσα ή όχι. Η χρήση οπλισμένου σκυροδέματος για τα υποστυλώματα του ημιυπαίθριου χώρου του ισογείου και τους μικρούς προβόλους του ορόφου, αλλά και η χρήση των μεταλλικών δοκών διπλού τάυ για τη διαμόρφωση των οροφών, θεωρείται πρωτοπόρα για την εποχή. Επιπρόσθετα, μεγάλη καινοτομία για τη εποχή είναι η κατασκευή του κλιμακοστασίου, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητη κατασκευή με φτερωτή σκάλα σε κεντρικό υποστύλωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα κεραμικά στοιχεία των τόξων είναι διακοσμητικά, ενώ υπάρχει οριζόντιο πρέκι σκυροδέματος ή συνεχής δοκός για τη δομική κατασκευή. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της κατασκευής είναι η ποδιά των παραθύρων, που είναι απομίμηση λαξευτής μαρμάρινης ταινίας από χυτό σκυρόδεμα με λεπτόκοκκα αδρανή. Το ίδιο ισχύει και για τα κολωνάκια των βεραντών που κρατούν τα πρέκια. Στα δάπεδα ως κύριο στοιχείο επικρατεί το μωσαϊκό, ενώ ξύλινα πατώματα δεν βρέθηκαν.

Ιστορία

Ο πύργος κτίστηκε περίπου στα 1910 για να λειτουργήσει ως κατοικία για την οικογένεια του Θαλή Κουτούπη, υπουργού και στενού συνεργάτη του Ελευθέριου Βενιζέλου, και λειτούργησε ως οικία για τριάντα περίπου χρόνια. Την περίοδο της Κατοχής, είχε εγκατασταθεί η Γκεστάπο. Μεταπολεμικά, τη δεκαετία του 1950, η οικογένεια Κουτούπη νοίκιασε το κτίριο στην οικογένεια Μαζαράκη, η οποία το λειτούργησε ως ξενοδοχείο. Το 1992 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης που χρειάζεται κρατική προστασία. Από το 1998 μέχρι τον σεισμό του 1999 το κτίριο χρησιμοποιείτο για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κηφισιάς. Το 1999 δωρήθηκε από την οικογένεια Κουτούπη στο Δήμο Κηφισιάς, ο οποίος αποφάσισε την παραχώρηση του κτιρίου για ορισμένο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να φιλοξενήσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς. Το 2002 εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του πύργου και το 2004 κηρύχθηκε διατηρητέος και ο περιβάλλων χώρος της βίλας Κουτούπη. Aνακαινίστηκε με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, με προϊσταμένη αρχή τον Δήμο Κηφισιάς. Το κτίριο εγκαινιάστηκε το 2010 και αρχικά προοριζόταν για πολιτιστικό κέντρο. Τελικά επικράτησε η πρόταση να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, που βρίσκεται σήμερα σε κτίριο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη συμβολή των οδών Γεωργαντά και Κασσαβέτη. Το νέο Μουσείο στη Βίλα Κουτούπη έχει δυνατότητα εκθεσιακού χώρου 400 τ.μ. Η ημερομηνία λειτουργίας της συλλογής στους νέους χώρους δεν έχει ακόμα να καθοριστεί, καθώς η μετατροπή των χώρων σε μουσειακούς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βίλα Κουτούπη

Εξερευνήστε το αρχοντικό

Εκμεταλλευτείτε τις 3D περιηγήσεις και τις εικόνες

Εξερευνήστε το εσωτερικό ή εξωτερικό του αρχοντικού με τις 3D περιηγήσεις και τις εικόνες που έχουμε συλλέξει για εσάς.

Που βρίσκεται το αρχοντικό

Κίμωνος και Κέδρου

Είστε σίγουρος;

Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Eius aliquam laudantium explicabo pariatur iste dolorem animi vitae error totam. At sapiente aliquam accusamus facere veritatis.