Έπαυλη Ατλαντίς (Οικία Βλαστού)

Αποθήκευση

Περιγραφή

Η οικία Βλαστού αποτελεί δείγμα εκλεκτικιστικής ρομαντικής προαστιακής βίλας. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της θαυμαστής ικανότητας του Τσίλλερ στη μορφολογική επεξεργασία των θεμάτων του, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει τον –κατά τα άλλα ευρωπαϊκό- τύπο τη προαστιακής βίλας με τοπικά στοιχεία. Η σύνθεση απομακρύνεται από τα νεοκλασικά πρότυπα, που συνήθως ακολουθεί ο Τσίλλερ στις αστικές κατοικίες του. Είναι διώροφη, δηλαδή αποτελείται από ισόγειο και όροφο, ενώ η κάτοψή της είναι ορθογωνική.

Η κύρια είσοδος στο κτίριο γίνεται από τη νότια όψη, επί της οδού Πεσμαζόγλου. Ύστερα, περνώντας μέσα από την στοά, συναντά κανείς την επιβλητική πόρτα και εισέρχεται στην αίθουσα υποδοχής. Στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου υπάρχει το σαλόνι και πιο βόρεια ο χώρος του γραφείου και στην ανατολική συναντάται διαδοχικά η τραπεζαρία, η κουζίνα, μια αποθήκη, ένας κοιτώνα της υπηρεσίας του σπιτιού και ένας χώρος υγιεινής. Στο χώρο υποδοχής, ακριβώς απέναντι από την κύρια είσοδο υπάρχει μια εντυπωσιακή σκάλα που ανεβάζει τον επισκέπτη στον όροφο. 

Ανεβαίνοντας από το ισόγειο, παρατηρούμε ότι η διάταξη των χώρων του ορόφου είναι ίδια με αυτή του ισογείου. Το μόνο που αλλάζει είναι η χρήση των χώρων, που είναι το κεντρικό χωλ-καθιστικό το οποίο διοχετεύει την κίνηση στα δωμάτια. Αυτά είναι τέσσερις κοιτώνες και δύο λουτρά. Τα δύο νότια υπνοδωμάτια όπως και το καθιστικό έχουν άμεση πρόσβαση στον κύριο εξώστη.

Χαρακτηριστικά

  • Έτος: 1897
  • Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά: Εξώστες Στέγη Υπόλοιπο κτίριο Βάση
  • Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Καμάρες Κουφώματα Συμμετρία Γείσα

Κατασκευή

Η φέρουσα τοιχοποιία δεν αποτελείται από λιθοδομή, όπως θα συμπέραινε κανείς εκ πρώτης όψεως. Η τεχνική έκθεση που είχε καταβληθεί το 1981 αναφέρει ότι η φέρουσα δομή αποτελείται από συμπαγείς οπτόπλινθους, μονά ή διπλά τοποθετημένους, αναλόγως αν η τοιχοποιία είναι φέρουσα ή πλήρωσης. Ο οριζόντιος φέρων οργανισμός είναι ξύλινος, όπως επίσης και η κατασκευή της στέγης.

Ιστορία

Η περιοχή στην οποία είναι τοποθετημένη η βίλα, και ακόμη πιο συγκεκριμένα η οδός Μπενάκη ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς οδούς για την ανοικοδόμηση των εξοχικών κατοικιών της μεγαλοαστικής τάξης της Αθήνας του 19ου και 20ου αιώνα. Η έπαυλη που μετρά 447 τ.μ. ολοκληρώθηκε το 1897 με σχέδια και υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ, σε ένα οικόπεδο δεκαπέντε στρεμμάτων, για την εφοπλιστική οικογένεια Καββαδία. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες Μαρία και Ελένη Καββαδία, πούλησαν την έπαυλη στον ανιψιό τους τον εφοπλιστή Σόλωνα Βλαστό από τη Νέα Υόρκη, και εκδότη της ελληνόφωνης εφημερίδας “Ατλαντίς”, ο οποίος την επισκεύασε και κατοίκησε εκεί για δυο χρόνια. Το 1981 η έπαυλη πωλήθηκε στον Ανέστη Διακοδημήτρη ο οποίος την επισκεύασε και την κατοικεί. Ένα χρόνο αργότερα η έπαυλη χαρακτηρίστηκε διατηρητέα ως έργο τέχνης που χρήζει κρατικής προστασίας.

Έπαυλη Ατλαντίς (Οικία Βλαστού)

Εξερευνήστε το αρχοντικό

Εκμεταλλευτείτε τις 3D περιηγήσεις και τις εικόνες

Εξερευνήστε το εσωτερικό ή εξωτερικό του αρχοντικού με τις 3D περιηγήσεις και τις εικόνες που έχουμε συλλέξει για εσάς.

Που βρίσκεται το αρχοντικό

Εμμανουήλ Μπενάκη και Πεσμαζόγλου 10

Είστε σίγουρος;

Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Eius aliquam laudantium explicabo pariatur iste dolorem animi vitae error totam. At sapiente aliquam accusamus facere veritatis.